Inser nu att jag glömde skriva det här inlägget. Joråsåatt…

”Kalenderhus, lägg det på minnet.” Så sa den nuvarande ägaren när vi träffades för att skriva på kontraktet. När jag besökte en vän från gymnasiet som bor i byn där huset ligger sa hon samma sak: ”Det där huset är ju ett kalenderhus.”

Vad är då ett kalenderhus? Tydligen ett sätt man byggde hus på förr i tiden, där man följde antalet dagar/månader/veckor/säsonger på året.
Vårt hus har/hade 12 (månader på året) lika stora rum, 52 (veckor på året) fönster och 365 (dagar på året) rutor.
Rummen kan man ju se på planlösningen, fönstren kan man räkna sig till, 7 på botten och toppen blir 14 på varje långsida, och på kortsidorna är det 12, 14+14+12+12=52 =)

Så otroligt spännande! Jag vill bara veta mer. Jag vill veta vem som byggde huset, vilka som bott där. Tänk att huset inhyser 150 års historia  

När man googlar ”kalenderhus” eller ”calendar house” får man inte sådär jättemycket information. Internet är ju kanon, men just historia är det ju inte kanon på, för ingen sitter ju och skriver in allt som står i gamla böcker. Det man får fram är att det var ett sätt att bygga. Man trodde mycket på naturen/året och sådant, husen låg alltid i rätt värdersträck osv.
Oftast återfinns detta på slott, så det är lite lustigt att ett så pass ”litet” hus byggts enligt denna modell. Samtidigt känns det som att flera vanliga gårdar borde ha byggts så, men jag finner ingen information. Kanske någon här som vet? En historiker berättade att det någon gång på 1800-talet kom till en skatt per fönster man hade.

Stora Sundby Slott är ett exempel på ett slott som byggts enligt denna modell. Från Wikipedia: ”Slottets arkitektur symboliserar en kalender: 52 rum (antal veckor/år), tolv små torn (tolv mån/år), fyra stora torn (fyra årstider), 365 fönster (dagar/år).”

Någon nämnde att det kanske vore något för ”Det sitter i väggarna” 🙂 Något program där de letar fram gammal historia om hus, haha.

48