Skulle så sjukt gärna vilja blogga, men har inte tid 🙁 Detta har iallafall hänt. Vi fick svar från Skattemyndigheten/Folkbokföringen igår, och jag trodde att de hade gjort fel, för Milo fick ett personnummer som inte är hans födelsedatum. Jag slängde mig på luren eftersom jag trodde att de bara hade skrivit fel, men så är alltså inte fallet.

Siffrorna har tagit slut. Folk som kommer från länder som inte har utvecklad folkbokföring får 1 januari (eller 1 juli) tilldelat, så de siffrorna kan ta slut. Det händer främst för folk födda på 50- och 60-talet läser jag, men nu har det alltså hänt oss.

Istället för 10 000 kombinationer per datum delas bara 99 ut. Tredje siffran är ju som bekant den som man kan uttyda könet från, och fjärde siffran är tydligen en kontrollsiffra som man kan räkna ut med datumet. Detta begränsar alltså antalet siffror.

Jag hade ingen aning om det här. I Norge har man valt att slopa könssiffran och i Danmark har man valt att slopa kontrollsiffran. Det senare borde göras även här; nu när allt är datoriserat, vem sitter och räknar på det?
Här i Sverige har de istället valt att ge folk närliggande datum…

Under senaste månaden har jag verkligen fått känna på hur mycket man identifierar sig med sitt personnummer, eftersom mitt varit avaktiverat. Det tog lite över en månad, och under den månaden har jag inte kunnat teckna abonnemang, inte teckna försäkring för hunden, inte skaffat ICA-kort, osv.

Det här gjorde mig ledsen å Milos vägnar. Ett helt liv där folk kommer att anta att han fyller 2:a januari, fast han fyller 1:a.

Det står helt sonika bara att beslutet inte kan överklagas, så enda ringarna jag kan göra på vattnet är ju att kontakta media. Det kommer antagligen inte att hjälpa, men man får ju göra vad man kan.

Lägger upp lite bilder jag kommit över medan jag rotat i detta.

Jag har tagit ett till jobb som transkriberare (så att vi har råd att bo här, haha), så det är en rejäl inlärningskurva. Skulle gärna blogga, men sorry.
Imorgon kommer iallafall containern 😀