I november flög vi till Florida i två veckor =) Måste ju ha det på bloggen, trots att det ekat tomt här på sistone.

Det blev en händelserik resa dit. Vi skulle mellanlanda på Island, och väl i passkontrollen där gick jag i USA-kön, eftersom vi enligt lag måste flyga in på våra amerikanska pass. Väl i luckan kikar tanten på våra pass och sen frågar hon om vi har några EU-pass. Ehh, visst, vi har svenska, så jag halade upp dem (har ju aldrig varit något problem förut).

Hon stoppar in passen i maskinen och får en underlig min, ringer något samtal, frågar om jag har anmält passen stulna? Eh, näe? Aldrig.
Ringer igen, och en gubbe från polisen kommer ut till oss. ”Är du säker på att du inte har anmält passen stulna? Det är två av passen som ger ifrån sig en varning.”

Ehh, näe… Frågade vilka pass, och det var pojkarnas pass.

”Du får följa med mig, sa han, och stoppade oss i en liten fyllecell.” 😂

Han säger att han måste ringa till Interpol, muttrar något om att det ser ju ut att vara mina barn och undrar var den andra föräldern är.
Kvällen innan vi åkte stressade jag runt, Greg undrade om han skulle skriva ett sånt där jäkla brev, men på alla resor de senaste tio åren har INGEN bett att få se något sånt där samtyckesbrev, så jag sa att jag inte hade tid.
Såklart. ”Do you have a letter from him?” Näe…doh.

Försöker förklara för honom att jag tror att jag har kommit på vad orsaken är. ”Jo, alltså, dottern har precis förnyat sitt pass. Jag antar att pojkarnas pass blippar för att vi precis har flyttat till Sverige, och de har fått nya personnummer, så de kanske inte överensstämmer med numret i passet?”

Jag hade verkligen INGEN aning om att svenska passnumret på något sätt är kopplat till personnumret. Så är det varken i Kanada eller USA. Aldrig att man skulle skriva ut sitt SIN (social insurance number) eller SSN (social security number) i sitt pass. Nu har jag dock fått det bekräftat. Utan att meddela har de alltså annullerat passen, som då piper som stulna hos Interpol. Great! Ett litet brev om att vi måste förnya passen kanske varit på sin plats?

Alltså, vi hade ju giltiga amerikanska pass, så jag hade bara kunnat säga att näe, vi har inga andra, så hade det varit lugnt. Samma sak att han skulle hålla på och utreda, jag hade ju fyra GILTIGA pass. Sjukt irriterande.
Han släppte oss till sist iallafall, och vi kom iväg till Florida!

Alltid tid för lek på Arlanda! Haha, kolla fotobombaren, hahaha.
Barnen blev till stuvning på island =)
Någonstans i en fyllecell…på Island. Lol.