TORSKRYGG I VITVINSSÅS

Torskrygg i vitvinssås
Familjens favoritrecept på fisk, från: https://receptfavoriter.se/recept/torsk-med-vitvinssas.html
Ingredienser
- 840 gr torskrygg
- 2 krm salt
- 1 krm vitpeppar
- 2 msk smör att steka torsken i
- 1 schalottenlök
- 20 gr smör
- 2 msk mjöl
- 2 dl vitt vin (går bra med matlagningsvin)
- 4 dl vatten
- 1 fiskbuljongtärning
- 2 dl grädde
- 1 krm salt
- 2 msk hackat gräslök
- 0,5 dl riven parmesan
Instruktioner
- Förbered tillbehör, förslagsvis potatismos. Skala potatisen, skär i mindre bitar. Koka den mjuk i 20 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Vitvinssåsen: Skala och finhacka schalottenlök. Fräs löken i smör i en stekpanna.
- När löken är mjuk, rör i mjölet.
- Häll under vispning i vinet och vattnet för att undvika klumpar. Lägg i buljongtärningen och låt koka i 10 minuter på medelvärme. Rör om då och då.
- Rör i grädde. Såsen kan mixas med stavmixer om slät konsistens önskas.
- Smaka av med salt och peppar och låt såsen sjuda vidare till önskar konsistens.
- Salta och peppra torsken och stek den i lite smör.
- Lägg över i en ugnsfast form och häll över såsen, samt strö över riven ost. Sätt in torsken i övre delen av ugnen i 10-15 minuter och låt den få lite färg.
- Garnera torsken med hackad gräslök och servera med ärter, citronklyftor och potatismos.