Torskrygg i vitvinssås

Familjens favoritrecept på fisk, från:
https://receptfavoriter.se/recept/torsk-med-vitvinssas.html
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 40 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Franskt
Portioner 6

Ingredienser
  

  • 840 gr torskrygg
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk smör att steka torsken i
  • 1 schalottenlök
  • 20 gr smör
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl vitt vin (går bra med matlagningsvin)
  • 4 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 2 msk hackat gräslök
  • 0,5 dl riven parmesan

Instruktioner
 

  • Förbered tillbehör, förslagsvis potatismos. Skala potatisen, skär i mindre bitar. Koka den mjuk i 20 minuter.
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Vitvinssåsen: Skala och finhacka schalottenlök. Fräs löken i smör i en stekpanna.
  • När löken är mjuk, rör i mjölet.
  • Häll under vispning i vinet och vattnet för att undvika klumpar. Lägg i buljongtärningen och låt koka i 10 minuter på medelvärme. Rör om då och då.
  • Rör i grädde. Såsen kan mixas med stavmixer om slät konsistens önskas.
  • Smaka av med salt och peppar och låt såsen sjuda vidare till önskar konsistens.
  • Salta och peppra torsken och stek den i lite smör.
  • Lägg över i en ugnsfast form och häll över såsen, samt strö över riven ost. Sätt in torsken i övre delen av ugnen i 10-15 minuter och låt den få lite färg.
  • Garnera torsken med hackad gräslök och servera med ärter, citronklyftor och potatismos.