Före/efter hallen

Den som följer mig på sociala medier har förstås sett det här och det mesta av processen, men jag vill ha det förevigat på bloggen också.

Så fort vi flyttade in målade jag över de röda väggarna, men listerna runt hela rummet och runt såväl fönster som dörrar var målade grå, vilket jag såklart ville ha vitt.

Någon gång i höstas började jag med att riva ut den inbyggda garderoben, och då hittade vi såklart vackert kilat originalgolv under 😍 Det var några lager på, först parkettgolv, sen en linoleummatta med korkimitation och sen ett tjockt lager plywood.

De första tre bilderna tog jag för att matcha mäklarens bilder från när vi köpte huset. Den här hallen var på grund av verandan utanför alltid väldigt mörk, det kändes som en grotta. Den röda färgen på väggarna hjälpte inte och inte heller valven.

Efterbild mot ytterdörren.

Kunde inte få till en sådan somrig, fin bild som nedan, så jag lätt dörren vara stängd, haha! Till vänster i bilden nedanför ser man att vänstra fönstret bara är halvt, detta på grund av det fanns en yttepytteliten toalett där. Tidigare ägare hade alltså delat fönstret på hälften och satt upp en vägg. Vi vägde mellan två alterantiv – antingen riva ut den lilla minitoaletten eller ge den mer utrymme och sätta in en dusch åt gäster.
Jag gillade inte riktigt tanken på att skapa en korridor in till köket och ta ännu mer utrymme från hallen, så den fick ryka helt och vi köpte ett nytt fönster. Elementet har vi flyttat till vänster och till höger har vi skapat en liten hallhörna för kläder och skor. Nya bredare lister samt pärlspont. Golvet uppslipat och vitlaserat.

Förebild mot ytterdörren.
Efterbild in mot salen och med Bergslagskaminen upputsad.

Vi var oroliga att pelaren som man ser i bilden nedan var bärande. Vi tänkte att det måste finnas någon anledning till att sätta en pelare där… Vi tänkte att vi i såfall kunde klä den i trä eller göra något kul, men när vi sågade upp för att kika såg vi att den inte var det! Så vi rev ner allt! Bakom hittade vi fina timmerväggen som fick komma fram i dagens ljus igen 😍
Vi putsade upp Bergslagskaminen och beställde en metallskiva att lägga under istället för de bruna klinkersen.
Under trappen valde vi att sätta hyllor för förvaring av vantar, mössor, hjälmar, pilbågar, vinterkläder, you name it. Den stora lådan på botten håller skor och lite längre uteleksaker. Fåtöljerna fyndade jag begagnat två för 1500 kr, när de egentligen kostar 3000 kr styck på IKEA! 🙂

Förebild med valven.
Efterbild entré till vänster och matsalen till höger.

Som man kan se har vi även satt spottar i taket. Lite mer modernt, men jag gillar ju stilen ”modern farmhouse”, där man kan blanda lite nytt och gammalt, men gärna ljust. Den som följt med länge vet ju att jag flydde Sverige mycket på grund av mörker, höstrusk och sådär, så jag föll ju verkligen för alla fönster på huset, men just det här rummet lider ju av att det är en veranda utanför, så nu är det alltid ljust och trevligt i hallen 😍 Här man kan man se att vi fixat taket också! Förut satt en ful strukturväv i taket, men vi satte spont. Blev så fint =)

Förebild.

Här har vi typ husets mysigaste hörna nu! 😍 Alla gillar att sitta här. Mellan timmerväggen och kaklet blev det en gammal pinne från hässja. Pinnarna som satt kvar blev perfekt att hänga filtar på. En liten korg med tofflor till frusna gäster fick också flytta in.

Här har vi en närbild på det som kallas ”mud room” på engelska. Alltså en liten hörna där man kan slå sig ner för att ta på sig skorna. Barnen har varsin krok där, och ovanför har de en korg för keps, vantar, mössa och sen en hylla för skolarbetet. I lådorna har vi koppel, bajspåsar, lite pennor och pyssel och sånt.

Men ni ser ju! Hur mysigt!? 😍

Den här bilden blev lite konstig i färgen jämfört med resten, haha, men det är alltså trappen upp, där det också var ett valv förut, som vi tagit bort.

Alltså, så långa plank 😍 Vet att gamla ägaren sa att golvet i matsalen var i dåligt skick, men jag undrar hur och varför. Är såklart väldigt nyfiken och vill slita upp det där inne också. Tänk om man får fram sånt här fint!?

Borta i hörnet där jag har byggt en klädhängare, där var det alltså en toalett förut 🙂

Galet nöjda är vi, och nu är jag redan på gång med nästa projekt. Ett av hörnrummen på nedervåningen, där jag ska inreda för min nya firma där jag designar och säljer tyger. Först lite fönster renovering, sen ska jag slipa golvet som är lite väl orange…och ja, uppdatera alla lister och sånt, haha. Kan inte sitta still 😉